Úvod do receptu na grilované kuracie prsia
Grilované kuracie prsia sú obľúbeným jedlom, ktoré si zamiluje celá vaša rodina. Ich šťavnatosť a jemná chuť ich robia ideálnym pokrmom na každú príležitosť, či už ide o rodinnú grilovačku, slávnostnú večeru alebo len rýchly obed. V tomto článku vám prinesieme recept na grilované kuracie prsia, ktorý je jednoduchý a chutný.
Prečo si zamilujete grilované kuracie prsia?
Grilované kuracie prsia sú skvelým zdrojom bielkovín a sú relatívne nízkokalorické, čo z nich robí ideálny pokrm pre tých, ktorí sa starajú o svoju postavu. Navyše sú veľmi variabilné – môžete ich grilovať na rôznych spôsoboch, vytvárať rôzne marinády na grilované kuracie prsia a podávať ich s rozmanitými prílohami.
Na čo si dať pozor pri grilovaní kuracích pŕs
Ak sa pýtate ako grilovať kuracie prsia správne, začnite výberom kvalitného mäsa. Pritom si nezabudnite všimnúť, že kuracie prsia by mali byť čerstvé a z overeného zdroja. Dôležité je tiež grilovanie na správnej teplote, aby sa prsia nepripálili a zostali šťavnaté.
Ingrediencie na marinádu
Na prípravu dokonale chutných grilovaných kuracích pŕs budete potrebovať:
- 4 kuracie prsia
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievkovú lyžicu medu
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 čajovú lyžičku čierneho korenia
- 1 čajovú lyžičku papriky
Príprava marinády
V miske zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, med, prelisovaný cesnak, čierne korenie a papriku. Dobré grilované kuracie prsia - marináda je tajomstvom ich lahodnej chuti, poradíme vám, aby ste nechali kuracie prsia marinovať minimálne 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc.
Postup prípravy grilovaných kuracích pŕs
1. Marinovanie
Kuracie prsia umyte a osušte. Potom ich ponorte do pripravenej marinády. Uistite sa, že sú prsia dôkladne pokryté marinádou.
2. Grilovanie
Rozohrejte gril na strednú teplotu. Po zohriatí grilu položte marinované prsia na rošt a grilujte ich približne 6-8 minút z každej strany, alebo kým teplota vnútri kuracích pŕs nedosiahne 75 °C. Ak nemáte gril, môžete przygotovať grilované kuracie prsia v rúre, postupujte rovnakým spôsobom a pečte ich na 200 °C po dobu 20-25 minút.
3. Odpočinok
Po grilovaní nechajte kuracie prsia odpočívať asi 5 minút pred krájaním. Tým zabezpečíte, že zostanú šťavnaté.
Podávanie grilovaných kuracích pŕs
Grilované kuracie prsia môžete podávať na rôzne spôsoby. Skvele chutia s čerstvým zeleninovým šalátom, ryžou alebo zemiakovými prílohami. Doplniť ich môžete aj omáčkou podľa vlastného výberu, aby ste umocnili ich chuť.
Obľúbené variácie receptu
Skúste aj ďalšie grilované kuracie prsia recepty, napríklad pridať rôzne koreniny či bylinky do marinády, ako napríklad rozmarín, tymián alebo bazalku. Takéto prísady dodajú ďalšiu vrstvu chuti vašim kuracím prsiam.
Záver
Grilované kuracie prsia sú perfektným jedlom pre rodiny, ktoré sa chcú stretnúť a vychutnať si čas strávený spolu. S jednoduchým receptom a správnou marinádou sa stanú hviezdou vášho stola. Nezabudnite experimentovať s príchuťami a variáciami, aby ste objavili svoju obľúbenú kombináciu!